Jak wybrać kawę

Jak wybrać kawę?

Wybór kawy może nastręczać trudności, zwłaszcza, że obecnie na rynku dostępne są propozycje z każdego zakątka świata, do tego w różnorodnych odmianach, stopniach palenia czy poziomach kwasowości. Jak wśród tylu możliwości znaleźć idealną propozycję dla siebie? Podpowiadamy w artykule.

Jaki gatunek kawy?

Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy są Arabica i Robusta. Pierwsza z nich charakteryzuje się wyższą jakością i szlachetnością. Jej uprawa jest bardziej wymagająca, co owocuje doskonałym smakiem i aromatem. Druga natomiast, Robusta, jest mniej wymagająca w uprawie, co przekłada się na jej niższą cenę, ale też niższą jakość. Jeśli zatem jesteście smakoszami kawy, zdecydowanie polecamy wybierać Arabicę. Odmiany wyłącznie tego gatunku znajdziecie na BeMyBean.

Sposób parzenia kawy

Kolejny aspekt, który należy wziąć pod uwagę podczas wyboru kawy to sposób jej parzenia. Inne style palenia sprawdzą się do ekspresu ciśnieniowego, inne do przelewowego, a jeszcze inne do metod alternatywnych takich jak drip, aeropress czy chemex.

Jeśli na co dzień korzystacie z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, prasy francuskiej, wybierzcie produkty z kategorii pod espresso. Jeśli natomiast używacie dripa, aeroperssa, praski francuskiej (również), czy chemexu, sprawdźcie ofertę kategorii „Alternatywa”.

Zazwyczaj kawy pod espresso charakteryzują się wyższym stopniem wypalania, co gwarantuje im większą słodycz i esencjonalność. Takie ziarna są zazwyczaj w kolorze głębokiego brązu a ich powierzchnia jest gładsza. Z kolei wersje dedykowane do alternatywnych form parzenia są jaśniejsze w kolorze, a ich powierzchnia może być bardziej nierównomierna czy nawet pomarszczona. Jaśniejsze palenie pozwala skutecznie wydobyć z napoju niuanse aromatu i smaku.

Stopień kwasowości kawy

Wybierając najlepszą kawę dla siebie, warto też wziąć pod uwagę stopień preferowanej kwasowości. Jeśli wolimy kawy słodsze w smaku, wybierajmy produkty z obróbki suchej, czyli natural. Te z obróbki mokrej (washed) charakteryzują się zazwyczaj wyższą kwasowością.

Zwracajmy również uwagę na opisy konkretnego rodzaju kawy. Jeśli szukamy wersji o słodszym smaku, sięgnijmy po nuty czekoladowe, miodowe, melasowe, słodowe, kakaowe, orzechowe oraz ze słodkich owoców. Wyższą kwasowość będą natomiast posiadały kawy o nutach cytrusowych.

Z mlekiem czy bez?

Istotny w wyborze jest także fakt, czy preferujemy pić kawę z mlekiem czy bez. Jeśli z mlekiem, to wybierzmy wersje o słodszych nutach. Smaki bardziej owocowe nie będą się najlepiej łączyć z mlekiem, a w najgorszym połączeniu napój może smakować jakby skisł.

Czy kraj pochodzenia ma znaczenie?

Na koniec warto wspomnieć o kraju pochodzenia. W sklepach bowiem możemy znaleźć kawy z Brazylii, Kenii, Etiopii czy Kostaryki. To, gdzie ziarno dojrzewa, oczywiście warunkuje jego ostateczny smak. Jednak dużo bardziej istotne są warunki pogodowe, sposób uprawy czy wysokość plantacji. Kupując kawę z Brazylii, możemy w ten sposób uzyskać dwa zupełnie odmienne smaki, choć kraj pochodzenia będzie taki sam. W każdym państwie istnieją jednak zbliżone warunki klimatyczne, co sprawia, że kawa z tamtego regionu będzie miała konkretne cechy charakterystyczne. Krajem pochodzenia kawy warto się zatem sugerować, jednak potraktujmy go raczej jako jeden z elementów składowych wyboru, a nie ostateczny wyróżnik.

Kawy z Ameryki Środkowej i Południowej kojarzone są zazwyczaj z niską lub średnią kwasowością i delikatną słodyczą. Typowa Brazylia to kawa o aromatach/ smakach o nutach czekoladowo–orzechowych. Kawy z Afryki cechuje wysoka kwasowość. W ziarnach z Etiopii zazwyczaj wyczujemy owoce pestkowe, cytrusy, herbatę, jaśmin, bergamotkę; w kenijskich rabarbar oraz czarną i czerwoną porzeczkę. Kawy z Indonezji są zazwyczaj cięższe w smaku i charakteryzują się wyższą słodyczą. Uznawane są za bardziej „dzikie”.  Takie są standardy. Obecnie jednak świat kawy rozwija się tak dynamicznie, zwłaszcza w kwestii metod obróbki (fermentacji) owoców, że możemy spotkać Brazylię z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki albo słodko-czekoladową Kenię. Najważniejsze jest zatem próbowanie konkretnych rodzajów kawy, by móc ostatecznie wybrać idealną wersję dla siebie.