Ziarna kawy wraz z przyrządami do jej przygotowania

Jaką kawę do ekspresu wybrać, by cieszyć się smakiem idealnej kawy?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej przygotowywanie przy użyciu ekspresu ciśnieniowego stało się nieodłącznym elementem codzienności wielu osób. Ekspresy do kawy są obecne w niemal każdym domu. Dzięki nim można szybko i łatwo przygotować pyszną kawę o różnych walorach i profilach sensorycznych. Jednak aby móc cieszyć się doskonałym smakiem americano czy latte zrobionego w ekspresie, należy dokonać odpowiedniego wyboru kawy. Dobór ziaren nie jest łatwy – parzenie kawy w ekspresie automatycznym charakteryzuje się krótkim czasem ekstrakcji i niższą temperaturą wody, co należy wziąć pod uwagę kupując kawę. W tym artykule przedstawimy najważniejsze kryteria, które należy rozważyć przy zakupie kawy do ekspresu oraz podpowiemy, jakie ziarna wybrać, aby cieszyć się jej doskonałym smakiem. 

 

Arabika czy robusta – jaki gatunek kawy wybrać do ekspresu? 

Kawę do ekspresu należy dobierać bardzo ostrożnie, gdyż to właśnie ona determinuje smak i jakość przygotowywanego napoju. W sklepach znajdziemy szeroki wybór kaw ziarnistych oraz mielonych, dlatego warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas ich wyboru. 

Najistotniejszy jest rodzaj kawy. Na rynku dostępne są dwa główne gatunki kawy – arabica i robusta. Różnią się one od siebie pod względem aromatu, kwasowości i mocy wynikającej z zawartości kofeiny. Arabica – najszlachetniejszy gatunek – charakteryzuje się delikatnym, ale głębokim smakiem ze słodkimi nutami. Ziarna arabiki mają aż 60% więcej olejków zapachowych – lipidów oraz dwukrotnie wyższe stężenie cukrów niż ziarna robusty, co przekłada się na wyjątkowy aromat.

Robusta natomiast to kawa gorszej jakości, często produkowana przemysłowo do kaw instant i mieszanek dostępnych w marketach w niskich cenach. Jej nuty smakowe są goryczkowe i cierpkie. Ze względu na to, że robusta jest bardziej odporną rośliną niż arabica, często jest hodowana w mniej kontrolowanych warunkach. 

Zwróć uwagę również na to, aby kawa była świeża. Najlepsze są ziarna od 4 dni od daty palenia (wcześniej mają za dużo dwutlenku węgla i nadmiernie się pienią) do około 1-2 miesięcy w przypadku metod alternatywnych oraz 2-3 miesięcy, jeśli zaparzamy z nich espresso. Później kawa zaczyna tracić cenny smak i aromat.

 

Miejsce uprawy i stopień palenia ziaren – jaki mają wpływ na smak kawy?

Kolejnym ważnym aspektem jest stopień palenia kawy. Im ciemniejsze palenie ziaren, tym bardziej intensywny i gorzkawy smak napoju. Z kolei w kawach jasno palonych przebijać się może kwasowość, wzmocniona niskim stopniem ekstrakcji (podczas parzenia w ekspresie używamy grubiej zmielonych ziaren, które mają krótki kontakt z wodą). Jasne palenie wydobywa też nuty cytrusowe. Do ekspresów ciśnieniowych najlepsze będą średnio palone kawy (o brązowym lub ciemnobrązowym kolorze ziaren) – pozostaje w nich najwięcej wyczuwalnych aromatów, a przy tym nie są ani zbyt gorzkie, ani kwasowate. 

Istotne jest też miejsce sadzenia i zbioru kawy. Do najczęściej wybieranych należą ziarna z Ameryki Południowej, Ameryki Centralnej oraz Afryki – tam warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają uprawie kawowca. Kawy pochodzące z różnych plantacji różnią się od siebie profilami sensorycznymi, dlatego warto poznać różne ich rodzaje i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada – po kilku próbach będziemy wiedzieli, czy wolimy słodkie kawy, w których znajdziemy aromaty takie jak orzech, karmel, nugat lub kakao (najczęściej pochodzą one z Brazylii, jak Boogie Bean), czy bardziej kwasowe odmiany z owocowymi bądź kwiatowymi nutami (te aromaty charakterystyczne są m. in. dla kawy z Nikaragui, którą znajdziemy w ciekawym blendzie Funky Bean). 

Należy pamiętać, że kawa idealna to pojęcie względne i każdy preferuje inne właściwości swojego espresso!