W poprzednim artykule pisałem o cold brew, które ma jedną, najpoważniejszą wadę pośród wielu zalet: musimy o nim pomyśleć co najmniej kilka godzin wcześniej, przed wypiciem. Ale bez obaw – jeżeli nie zrobimy zapasu lub skończy się on szybciej niż przewidywaliśmy, z pomocą przychodzi drip lub aeropress na lodzie!
Jak to zrobić
Chodzi o to, żeby część wody, którą używamy do parzenia kawy, zastąpić lodem. Najważniejsze jest zaparzenie kawy bezpośrednio na lód, co skutkuje błyskawicznym schłodzeniem świeżo zaparzonego naparu. Dodanie lodu do wcześniej przygotowanej kawy nie da nam tak dobrego balansu i przyjemnej kwasowości.
Najważniejsze są proporcje
Drip na lodzie ma być zimny! Nie letni jak majowy deszcz. Zimny! Wręcz lodowaty… 😉 A żeby tak było, musimy zachować odpowiednie proporcje wody do lodu. Ogólna zasada: lodu powinno być nieco mniej niż wody; np. dla dripa 600ml używam 350g wody i 250g lodu.
Drip / Chemex / Kalita etc.
Potrzebne nam będzie 6g kawy / 100ml wody (wrzątku i lodu)
- kawę mielimy nieco drobniej niż standardowo na daną objętość
- wsypujemy lód do karafki / serwera
- przepłukujemy filtr nad zlewem, żeby nie rozpuszczać lodu
- wsypujemy kawę do drippera, robimy preinfuzję
- dolewamy resztę wody zgodnie z naszą indywidualną recepturą
- W najprostszej wersji skończ zalewanie w 1:30, aby całość wody spłynęła w około 3 minuty.
Aeropress
Jest szczególnie przydatny, gdy chcemy zaparzyć mniej niż 300ml kawy – w dripie byłoby to dosyć ciężkie zadanie ze względu na niewielką ilość wody. W Aeropresie możemy z powodzeniem zaparzyć na lód od 100ml do 400ml kawy. Przykładowe proporcje to 80g lodu na 120g wody czy 170g lodu na 200g wody
- Potrzebne nam będzie 7-8g kawy na 100ml
mielenie standardowe na daną objętość, bez zmian - parzenie wg indywidualnej receptury dla danej kawy
- Przykładową metodą jest 30:30:30 – 0:00 preinfuzja, 0:30 dolewamy resztę wody, 1:00 przeciskamy, 1:30 koniec.
Które ziarna wybrać do parzenia na lód
Zdecydowanie owocowa, kwasowa, rześka! Dobrze sprawdza się Kolumbia czy Etiopia, a Kenia będzie idealna. Kawy o bardziej słodkim profilu po zaparzeniu na lód bywają bardziej goryczkowe i krótkie w smaku.
Warto wiedzieć
Lód w zamrażarce również ma swoją datę przydatności, zależną od sposobu przechowywania. Korzystajcie zatem ze świeżozmrożonej wody, aby uniknąć zapachu lodówki w swojej kawie.
Ilość lodu, jakiej używamy, zależy też od jego temperatury, wielkości i powierzchni kostek. Na przykład lód z domowych foremek z mojego doświadczenia rozpuszcza się dłużej i bardziej schładza napój niż lód z kostkarki.
