Kawa na zimno – część I – COLD BREW

Gdy żar z nieba doskwiera, szukamy ochłody – cienia, wiatru, klimatyzacji… I jak tu się napić kawy? Wtedy przecież nawet obiad smakuje lepiej na zimno! No właśnie: na zimno.

Tym wpisem rozpoczynamy serię artykułów o nierównej walce: kawa VS wysokie temperatury. Przed Wami najlepsze sposoby na walkę z gorącem przy pomocy kawy. Dziś, w tym pilotażowym odcinku, przeczytacie o parzeniu zimną wodą (sic!).

Cold brew

Parzeniena zimno właściwie nazwiemy macerowaniem. Przejdźmy teraz do metody!

1. Mielimy kawę na grubość zbliżoną do nasion chia (mielenie jak pod dużego dripa)

2. Łączymy kawę z zimną przefiltrowaną wodą w proporcjach 6g kawy na 100ml wody

3. Zostawiamy w lodówce na 12-24h

4. Przelewamy do innego naczynia przez sitko, a jeszcze lepiej: przez sitko i gazę lub filtr papierowy przelany wcześniej wrzątkiem (dla pozbycia się jego smaku)

5. Spożywamy z uśmiechem 🙂

Pro tips

Jeśli chcesz skrócić cały proces możesz:

    • zwiększyć dozę np. do 8g/100g,
    • mieszać/potrząsać co jakiś czas naczyniem z kawą
    • pozostawić macerat w temperaturze pokojowej

Czas parzenia dobieramy na smak 🙂 Możesz próbować jak się zmienia smak kawy co 2-3 godziny, jednak minimum to ok 6h.

Cold brew można pić ot tak! 😉 W czystej postaci, na lodzie lub z cytryną -albo- pomarańczą -albo- limonką -albo- z zimnym mlekiem.

Jakie ziarno wybrać do cold brew?

Jeśli zależy Ci, aby kawa była bardziej orzeźwiająca, wybierz ziarna z obróbki mokrej (washed) o owocowym, kwasowym profilu → np. Kenię.

Jeżeli masz zamiar dodawać do swojego cold brew mleko, wybierz → Brazylię.

A jeśli nie przepadasz za kwasowością w kawie, zdecydowanie sięgnij po coś bardziej zbalansowanego z obróbki suchej (natural). 

Jak długo można przechowywać cold brew?

Im świeższe – tym lepsze! A im lepiej przefiltrowane, tym dłużej zostaje świeże. Przelewając cold brew jedynie przez sitko do ok. 2-3 dni nie zmieni ono znacząco swojego smaku.