Jak parzyć nasze kawy

Jak parzyć

Poniżej prezentujemy garść wskazówek jak zaparzyć nasze kawy.  Nie podajemy konkretnych przepisów, klików i reszty czarnej magii, bo zależy ona w ogromnym stopniu od wody (każdy ma inną), sprzętu, czy indywidualnych preferencji. Poniższy opis traktuj jako punkt wyjściowy do własnych poszukiwań. 

Kawy alternatywne

Etiopia Sidamo – decaf

wyrazisty smak z przewagą karmelkowej słodyczy i kwasowości szarej renety. o Z tą kawą mamy różne doświadczenia, z jednej strony poprzez mytą obróbkę najlepiej byłoby parzyć ją w wyższych temperaturach – rzędu 94°C-96°C, z drugiej strony to decaf, więc można zejść z temperatury do około 90°C. Trzeba eksperymentować! 

Bass Brew  

Przyjemny, klasyczny przelew o kakaowo-orzechowych nutach oraz delikatnej owocowości. o W niższych temperaturach (88°C-89°C) Bass Brew da napar z delikatną kwasowością, przyjemną słodyczą i lekką goryczką, a w wyższych temperaturach (94°C-96°C) napar będzie pozbawiony kwasowości, z bardziej podbitą słodyczą i większą goryczką. 

Funky Brew

Wyczuwalna jest słodycz egzotycznych owoców oraz delikatna kwasowość dojrzałych owoców kaki. o W temperaturze 90° uzyskaliśmy fajny szybki przelew z wyczuwalnymi owockami tropikalnymi. 

Kolumbia El Indio

Intensywny napar o niesamowicie kwiatowych nutach, posmaki owoców leśnych, ogrom słodyczy i zbalansowana kwasowość. o Każdy z nas w palarni parzy ją inaczej, w zakresie 88-94°C. W 90°C, uzyskujemy mega aromatyczny napar, w którym od pierwszego łyka do aftertaste’u mamy szeroki kwiatowo-owocowy przekrój.

Kolumbia Geisha 

Całe spektrum owoców, od klasycznych polskich jabłek po słodkie egzotyczne liczi, ta owocowość przeplata się z kwiatowymi posmakami. o W 94°C otrzymaliśmy napar o niezwykle kwiatowym aromacie, wyczuwalnymi owocami egzotycznymi i cascarowym afterze.

Gwatemala San Carlos 

Owocowy kompocik z delikatną kwasowością, gdzie dominuje nektarynka. o W około 92°C wyciągnęliśmy z tych ziarenek dużo owoców, jak na kawę mytą to ta Gwatemala ma bardzo niską kwasowość, a za to sporo słodyczy. 

Salwador Las Llantas 

Klasyczny anaerobic, alkoholowe nuty wyczuwalne już w aromacie, a w naparze posmaki koniaku, mango, czarnego winogrona oraz nuty lawendy. o W niższej temperaturze (90-92°C) napar jest bardziej zbalansowany i owocowy, a w wyższej temperaturze (93-95°C) dominuje klasyczny anaerobowy smak i wydobywa się z niej beczkowy klimat. 

Espresso