Kawa z Afryki

Kawa z Afryki – kolebki naparu z ziaren kawowca

Każdy region, w którym uprawiana jest kawa, ma swoją unikalną charakterystykę – tak zwany terroir. Kawa z Afryki jest znana na całym świecie ze swojej wyjątkowej jakości, rześkiego smaku i bogatego aromatu. Afrykańska kawa wyróżnia się kwiatowymi nutami i orzeźwiającą kwasowością owoców, a jej body przypomina bardziej herbatę niż ciężkie, gęste espresso parzone z ziaren pochodzących Ameryki Łacińskiej. Warto wiedzieć, że Czarny Ląd jest kolebką naparu z owoców kawowca – początkowo, 2000 lat temu, kawa znana była w Etiopii jako przekąska spożywana z masłem i solą, a jako pobudzający napój zaczęto ją pić prawdopobnie w IX – X wieku. 

Idealna do alternatywnych metod parzenia – afrykańska kawa ziarnista 

Ziarna z regionów afrykańskich to istna gratka dla miłośników kawy specialty, ponieważ wiele krajów tego kontynentu ma doskonałe warunki klimatyczne i glebowe do uprawy kawowca. Kawa afrykańska jest uważana za jedną z najlepszych i stanowi ważną część światowego rynku. To też jeden z pierwszych wyborów dla fanów alternatywnych metod parzenia, które świetnie wydobywają profil sensoryczny – Aeropress, Drip, Moccamaster, Chemex, French Press i Kalita pozwolą na uzyskanie różnych rezultatów. Warto eksperymentować z urządzeniami oraz proporcjami, by znaleźć swój ulubiony sposób na afrykańską kawę!

Etiopia, Kenia, Rwanda… Którą afrykańską kawę wybrać?

Afryka z pewnością oferuje najciekawsze profile sensoryczne kawy – to idealny wybór dla kawoszy lubiących niestandardowe smaki i doceniających zróżnicowaną naturę tego naparu. Karmelki, żelki, kwaśne cytrusy, kwiaty… Te wszystkie aromaty czekają ukryte w brązowych ziarnach na możliwość rozwinięcia się pod wpływem wrzątku. Jednak którą kawę afrykańską powinien zakupić miłośnik kwasowości, a którą pasjonat słodyczy? Podpowiadamy.

Na ziarna z Etiopii, ojczyzny arabiki, zdecydowanie mogą skusić się ci lubiący czuć mocną, owocową rześkość. Czeka na nich Etiopia Gotae Sodu zaskakująca posmakiem brzoskwiniowej iced tea. Wolisz skupić się na smaku bez pobudzenia? Proponujemy bezkofeinową Etiopię Sidamo, w której cukrowa nuta karmelków miesza się z kwaśnymi owocami – grapefruitem czy różnymi odmianami jabłek. Mamy w ofercie dwie wersje, do ekspresu oraz do metod alternatywnych. Na którą się skusisz tym razem?

Dla fanów kwiatowych profili sensorycznych przygotowaliśmy kawę Papua Nowa Gwinea Baroida, gdzie bez wzbogacony został o słodki spadziowy miód i łaskoczący język ananas. 

A może delikatne białe winogrona z polskim akcentem – agrestowym dżemem? W takim razie niech do filiżanek spłynie Rwanda Gituntu. Nie można też zapomnieć o Kenii Rui, pełnej smaku czerwonych owoców – rabarbaru i malin. Kenijska kawa jest doceniana za swoje wyraźne, jasne kwasowości. Do jej charakterystycznego profilu smakowego przyczynia się metoda obróbki ziaren natural. Napary przygotowane na bazie ziaren z Kenii mogą czasem nawiązywać swoimi walorami aromatycznymi do dobrego, wytrawnego wina. Mamy nadzieję, że teraz łatwiej podjąć tę nieoczywistą decyzję!

Zanurz się w świecie niespotykanych w innych regionach aromatów z afrykańską kawą specialty

Afrykańska kawa specialty jest starannie uprawiana, zbierana i przetwarzana przez lokalnych rolników. Najczęściej na plantacjach stosuje się tradycyjne metody – ręczne zbieranie i natural/washed metody obróbki, co przyczynia się do wyjątkowej jakości ziaren. 

Uprawa kawy w Afryce ma również duże znaczenie gospodarcze dla wielu krajów tego kontynentu. Plantacje kawowca stanowią ważne źródło dochodu dla lokalnych społeczności, a eksport kawy przyczynia się do wzrostu gospodarczego i daje miejscowym zatrudnienie.

Skarb Czarnego Lądu – kawa z Afryki w krakowskiej palarni BeMyBean

Afrykańska kawa jest prawdziwym skarbem tego kontynentu. Jej wyjątkowość przyciąga uwagę zarówno amatorskich miłośników kawy, jak i profesjonalistów z branży. Kawa z Afryki to nie tylko napój, to opowieść o kulturze tamtejszych społeczności i historii formowania się tradycji picia naparu z ziaren kawowca, który codziennie dostarcza nam niezapomnianych doznań smakowych. Jeśli chcesz być częścią tej niesamowitej podróży – zaparz sobie filiżankę kawy afrykańskiej BeMyBean wybraną metodą i wznieś się na nowy poziom smaku.