Kawa alternatywna

Kawa alternatywna do kawiarni i do Twojego domu

W naszej ofercie znajdziesz zarówno kwasowe kawy z Kenii z owocowymi nutami, jak i słodsze opcje z Etiopii czy Nikaragui z ciekawymi akcentami takimi jak guma balonowa i ciasteczko owsiane. Posiadamy również słodkie blendy – kakaowo-orzechowy Bass Brew i Funky Brew z wyczuwalnymi owocami papai i kaki. Dzięki szerokiemu wyborowi z pewnością znajdziesz odpowiednie ziarna nie tylko dla klientów swojej kawiarni, ale też do użytku domowego.

Kawa do alternatywnych metod parzenia

Alternatywne metody parzenia kawy dzielimy ze względu na sposób wprowadzania wody do naczynia. Najpopularniejsza jest perkolacja, czyli swobodne przelewanie wody przez zmielone ziarna, wykorzystywana w dripperach i chemexach. Metody wykorzystujące zasady ciśnienia używane są podczas parzenia kawy w kawiarkach czy aeropressach.
Najwyższej jakości kawa specialty przeznaczona jest do powolnego delektowania się wyjątkowym smakiem i aromatem, więc nie zaleca się dodawania do niej mleka, cukru czy syropu. To napar dla prawdziwych fanów kawy, który mogą nie tylko spożyć w ulubionej kawiarni, ale też przygotować samodzielnie w domu – wystarczy jedna z naszych propozycji ziaren i odpowiednie urządzenie oraz filtry.

Kawa idealna do dripa, chemexa i aeropressu

W zależności od tego, jaką intensywność kawy lubisz, swój napar z ziaren kawowca możesz przygotować na wiele sposobów – do najpopularniejszych należą urządzenia takie jak drip, chemex i aeropress. Ten ostatni daje nam możliwość zaparzenia zarówno intensywnej, ciężkiej kawy jak i orzeźwiającej odsłony napoju za sprawą dobrania odpowiednich ziaren, proporcji kawy i wody, stopnia zmielenia i czasu parzenia.
Kawa przygotowana w chemexie wychodzi delikatna, w smaku czysta i złożona bez goryczy. Należy ją zmielić grubiej ze względu na wydłużony czas parzenia (3,5-5 minut) i gruby papierowy filtr.
Drip pozwala przygotować wyważony, klarowny napar z ziaren kawowca zachowując pełny aromat, ale zatrzymując pył i część olejków z kawy.

Kawa specialty dla najbardziej wymagających kawoszy

Kawa speciality bądź też kawa specialty (obie formy są poprawne) to określenie na ziarna, które są ocenione na 80 lub więcej punktów w stupunktowej skali przez wykwalifikowanych znawców kawy, Q graderów. Kawa specialty charakteryzuje się wyjątkowym, czystym smakiem, w którym wyraźnie wyczuwalny jest profil sensoryczny, a ziarna mają niewiele obniżających jakość naparu wad. Ponadto otrzymujemy gwarancję świeżego zbioru i wypalania, co oznacza, że kawa trafia do klienta w czasie od 2 do 4 tygodni po wypaleniu. Jakość kawy specialty jest kontrolowana na każdym etapie, od zasadzenia sadzonki aż po przygotowanie filiżanki naparu.