“”

Jak zrobić cold brew, czyli macerowaną kawę?

Cold brew to wciąż mało znane, chociaż coraz bardziej popularne w Polsce pojęcie. Oznacza ono ni mniej ni więcej tylko kawę przygotowywaną na zimno – w lodówce. Cold brew stanowi znakomitą alternatywę dla kawy mrożonej oraz tradycyjnej kawy parzonej na gorąco. Sprawdzi się idealnie latem, kiedy to wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na gorące napoje, a mimo to nadal chcielibyśmy napić się kawy. Ta wersja z pewnością przypadnie do gustu osobom, które szukają nowinek ze świata kawy i pragną poznać różne formy jej przygotowywania. Gwarantujemy, że cold brew zaskoczy Was zupełnie nową odsłoną smaku czarnego napoju oraz subtelnie Was pobudzi.

Proces przygotowania cold brew jest tylko nieco bardziej złożony i czasochłonny. Każdy przeciętny amator kawy powinien jednak z łatwością przyrządzić cold brew w zaciszu własnej kuchni. Potrzebne do tego będą zaledwie: ziarna kawy, dobry młynek do kawy, dwa naczynia, woda oraz pewna doza cierpliwości. Ale efekt jest wart tej ostatniej!

Kawa parzona na zimno

Kawa do picia sporządzana na zimno, czyli cold brew, powstaje w procesie macerowania. Macerowanie z definicji oznacza długie moczenie. W przypadku kawy moczeniu poddajemy zmielone ziarna. Podczas macerowania zanika stopniowo kwaskowy posmak kawy. W określony sposób można moczyć ją nawet całą dobę, jednak nie krócej niż dwanaście lub osiem godzin w temperaturze pokojowej.

Kawa na zimno z dodatkami lub sauté

Do cold brew warto wybrać naturalnie odpowiednie ziarna. To, po które ostatecznie sięgniemy zależy głównie od preferencji dotyczących naszego ulubionego sposobu podawania kawy. Jeżeli chcemy dodać do niej mleka to najlepiej skorzystać z kawy palonej pod espresso. Jeśli zaś wolimy bardziej wyrazistą w smaku i orzeźwiającą kawę – postawmy na ziarna do metod alternatywnych. Do cold brew z powodzeniem dolewać można różnego rodzaju mleko, również te pochodzenia roślinnego, na przykład mleko migdałowe albo niezwykle popularne ostatnio mleko owsiane. Ponadto kawa parzona na zimno, jaką jest cold brew, dobrze łączy się z sokami z cytrusów, na przykład z cytryny, z limetki albo z pomarańczy. Macerowanie kawy określa się potocznie „parzeniem” na zimno, chociaż samo w sobie stanowi to oczywisty oksymoron i z parzeniem kawy jako takim ma niewiele wspólnego. Łatwo jednak wybaczyć takie określenie, skoro od wieków przygotowywanie kawy na wszelkie sposoby tym właśnie mianem określamy.

Cold brew przepis

Zanim przystąpimy do macerowania powinniśmy przygotować zimną, przefiltrowaną wodę. W zależności od ilości jaką chcemy przygotować będzie to: 6g zmielonej kawy na 100 ml wody. Aby proces macerowania trwał nieco krócej można pokusić się o delikatne zwiększenie ilości kawy, na przykład: 8g na 100 ml wody. Łączymy ze sobą wodę i kawę zmieloną na grubość jak do dużego dripa (mniej więcej wielkości nasion chia), a następnie po prostu umieszczamy zapełnione naczynie w lodówce na 12 do 24 godzin lub około 8h w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu warto na chwilę wyjąć je i potrząsnąć. Po zakończeniu macerowania wyjmujemy naszą kawę na zimno z lodówki i przelewamy do pustego naczynia przez sitko i gazę lub przelany uprzednio wrzątkiem papierowy filtr do kawy. Taki napój można przechowywać w lodówce przez następne 2-3 dni. Im lepiej przefiltrowane cold brew tym dłużej zachowuje świeżość.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *