Specialty coffee

Jeśli chociaż trochę interesujesz się światem kawy wysokiej jakości, z pewnością spotkałeś się z tajemniczo brzmiącym określeniem: kawa jakości speciality. Czym wyróżniają się te szczególne ziarna oraz czy parzone z nich napary rzeczywiście są tak dobre, za jakie uchodzą? Między innymi na te pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym wpisie. Dowiedz się więcej i zwiększ swoją świadomość na temat picia kawy rzemieślniczej.

Q Graderzy się nie mylą: kawa speciality to znacznie więcej, niż przypuszczasz

Mowa o kawie jakości specialty (!). Tej, na którą składają się ziarna wolne od poważnych defektów. A dokładniej rzecz ujmując – w próbce złożonej z surowych ziaren nie występuje więcej, niż 5 drobnych niedoskonałości. Jeśli w 350 gramowej porcji znajdą się ciała obce, jakość kawy zostanie słabiej oceniona i utraci szansę na otrzymanie miana speciality. Prawo do wystawiania ocen kawie przysługuje Q Graderom, czyli tak zwanym sędziom sensorycznym. To osoby o rozległej wiedzy na temat kawy, potwierdzonej stosownymi certyfikatami. W samej Polsce jest zaledwie kilku Q Graderów, co idealnie obrazuje, z jak elitarną specjalizacją mamy do czynienia.

Kawa speciality jest zatem kawą z surowca pierwszorzędnej jakości, która w ocenie Q Gradera otrzymała nie mniej, niż 80 punktów. Przyznaje się je zarówno podczas oceny próbki zielonych ziaren, jak i tych już wypalonych. Jeżeli w 100 gramach świeżo palonej kawy znajdzie się choćby jedno niedojrzałe ziarno, kawa nie zostanie zaliczona do segmentu speciality. Kontrola jakości w tym zakresie jest szczególnie restrykcyjna, a tym samym kawa zakwalifikowana jako speciality to najlepszy surowiec, niemający sobie równych.

Bezkompromisowa jakość kawy speciality idzie w parze z wyjątkowym smakiem

Stworzona przez nas rzemieślnicza palarnia kawy zajmuje się paleniem ziaren segmentu speciality. Co się z tym łączy, dostępne u nas kawy spełniają najwyższe standardy i zapewniają zaskakujące odczucia smakowe. Z racji tego, że ziarna wypalamy w niewielkich partiach, nasi Klienci mają dostęp do świeżej kawy, która nie miała czasu utracić swojego aromatu. Oferowane przez nas kawy w zależności od rodzaju, są przeznaczone do metod alternatywnych oraz klasycznych. Przykładowo, z takiej kawy, jak brazylijskie Boogie Bean, można przygotować esencjonalne espresso. Z kolei Rwanda Fugi o owocowym profilu sensorycznym (idealnie nada się do parzenia w metodach alternatywnych. Kawa speciality z naszej palarni jest dostępna w licznych odsłonach, dlatego zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą BeMyBean. Coś nam mówi, że będziesz usatysfakcjonowany zakupem!

Kategorie: Początek

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *