Burundi Masha – 250g – alternatywa

45.00

Zdobądź 450 punktów kupując ten produkt.

W aromacie dominuje borówka amerykańska, przeplatana ze skórką cytryny, w smaku cytrynowa kwasowość, słodycz borówki i karmelowy finisz.

Kraj: Burundi
Region: Kayanza
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Odmiany: Red Bourbon
Profil sensoryczny: Borówka amerykańska, cytryna, karmel
Kawa do: dripa, v60, chemex, aeropress, kalita itp.

Data palenia: 05.03.2021 r

Opis

Stacja Masha swoją nazwę wzięła od wzgórza, które bardziej niż z kawy znane jest z wypasu bydła. Co ciekawe, tamtejsi hodowcy mają własne przywitanie, swojego rodzaju lokalne „ahoj”, które w dosłownym tłumaczeniu brzmi „właściciel krów”.
Ręcznie zbierane wiśnie trafiają do depulpacji, po czym sortuje się je wg jakości (gęstości). Następnie ziarna fermentują przez 12h, a potem są dwukrotnie myte w czystej, górskiej wodzie przez 12-24h i 12-18h. Później następuje etap suszenia na stołach, który trwa dwa do trzech tygodni. Na farmie tej używa się organicznego  nawozu z kompostowanej pulpy kawowej.

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g, 1000g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Burundi Masha – 250g – alternatywa”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *