Promocja!

Burundi Masha – natural – espresso

189.00

Zdobądź 1890 punktów kupując ten produkt.

Śliwka w czekoladzie, truskawka i lekkie poziomki – na tę kawę czekaliśmy całą zimę!

Kraj: Burundi
Region: Kayanza
Obróbka: Natural
Wysokość upraw: 1.672  m n.p.m.
Odmiany: Red Bourbon

Data palenia 1000g: 05.05.2022 r

Wyczyść

Opis

Burundi Masha należy do jednych z najlepszych kaw z regionu Kayanza. Dzięki suszeniu w pełnym słońcu i powtarzanej na każdym etapie obróbki selekcji ziaren jest wypełniona naturalną owocową słodyczą.

Stacja obróbki Masha bywa kojarzona z sąsiadującym z nią regionem pasterskim. Jemu również zawdzięcza nazwę – w kirundyjskim „amasho” oznacza „stado bydła”. Uprawiane w tym regionie kawowce rosną zazwyczaj na niewielkich rodzinnych plantacjach. Sezon zbiorów trwa tam od marca do późnego lipca i jest jednym z najbardziej wyczekiwanych w kawowym kalendarzu.

Pierwsza selekcja owoców ma miejsce już podczas zbiorów. Prosto z drzewek wiśnie trafiają do wody – te z nich, które unoszą się na powierzchni są uznawane za wadliwe. Pozostałe owoce są ponownie sprawdzane i dopiero po takiej selekcji najlepsze z nich trafiają do suszenia. Rozłożone w słońcu na podniesionych stołach suszą się aż miąższ oddzieli się od ziarna. Następnie kawa trafia do suchego młyna w Burundi, gdzie jeszcze raz, ziarenko po ziarenku, zostaje przebrana.

Ta kawa jest słodka i świeża jak owocowy kompot. Poczujesz w niej dojrzałe truskawki i poziomki oraz nieco wytrawniejszą słodycz śliwki w czekoladzie. Naszą Burundi wypalamy pod espresso oraz alternatywę, więc możesz jej spróbować w dowolnym wydaniu.

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g, 1000g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Burundi Masha – natural – espresso”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.