Costa Rica Marvin Monge – alternatywa

43.00

Soczysta nektarynka w smaku, umiarkowana kwasowość i przypieczone ciasto biszkoptowe w aromacie.

Kraj: Kostaryka
Region: Cedral de Aserrí, Tarrazu
Obróbka: Honey
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Odmiany: Caturra
Profil sensoryczny: Biszkopty, nektarynka
Przeznaczenie: alternatywa

Masa netto: 250g

Data palenia: 25.10.2019

 

Opis

Plantacja

Plantacja Miramonte, której właścicielem jest Marvin Monge, zlokalizowana jest w regionie Tarrazu. Marvin odziedziczył plantację po swoim dziadku, Sacariasie Valverde. Dzisiaj sześcioma hektarami uprawy opiekuje się Marvin wraz ze swoim synem. Uważają się za miłośników kawy i mają zamiar przekazać plantację oraz całą swoją wiedzę przyszłym pokoleniom. Aby było to możliwe, dbają o ekosystem plantacji i obszarów jej otaczających, które pełne są drzew owocowych i dzikich zwierząt.

Obróbka i młyn

Kawa przeszła obróbkę w mikromłynie Palmichal, gdzie najpierw trafia do zbiorników z wodą w celu odrzucenia niedojrzałych owoców, które unoszą się na powierzchni. Następnie depupler usuwa skórkę wraz z częścią miąższu. Następnie kawa jest suszona na osłoniętych patiach i przewracana co godzinę, aby zapewnić poprawne i równomierne schnięcie kawy.

Mikromłym Palmichal powstał w 2015 roku. Specjalizuje się w obróbce wyjątkowych kaw od lokalnych farmerów i dostarczaniu ich do palarni bądź importerów świadomych jakości. Rolnicy przywożą owoce kawowca ciężarówkami, a młyn określa ich ilość w fanega, co jest miarą ilości kawy w Kostaryce. Każdy etap, przez który przechodzi konkretna partia kawy, jest pieczołowicie rejestrowany.

Na terenie młyna znajduje się szkółka drzew, licząca ok. 330 tys. młodych kawowców odmiany botanicznej Obata. Odmiana ta znana jest z odporności na chorobę leaf rust oraz przynoszenia dużych plonów o dobrym profilu sensorycznym. Kawowce, gdy przyjdzie na to pora, są sprzedawane rolnikom po kosztach z opcją rozliczenia za drzewa przy zbiorze lub nawet możliwością finansowania uprawy.

W Kostaryce obowiązują bardzo rygorystyczne normy dotyczące gospodarki wodnej. Cała woda, która zostaje użyta do obróbki, musi zostać oczyszczona, a pozostałości organiczne są oddawane do firmy, zajmującej się produkcją nawozów organicznych.

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Costa Rica Marvin Monge – alternatywa”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *