Etiopia Bensa

69.00

Zdobądź 690 punktów kupując ten produkt.

To zdecydowanie najbardziej szalona kawa jaką kiedykolwiek mieliśmy w ofercie. Dzieje się w niej tak dużo że od pierwszego łyku oczy otwierają się szerzej ze zdziwienia, a w głowie wybrzmiewa jedno wielkie wow!

Profil sensoryczny: guma balonowa, liczi, wanilia, winogrono
Obróbka: Natural anaerobic

Data palenia:
22.09.2022

Opis

Ziarna tej Etiopii pochodzą z plantacji regionu Sidamo słynącego z uprawy wielu gatunków kawy speciality. Jest to możliwe dzięki ogromnej bioróżnorodności regionu – poszczególne miasta różnią się między sobą nie tylko mikroklimatem, ale nawet rodzajem gleby. Wyjątkowy smak kawy podbija niestandardowa metoda obróbki praktykowana w stacji myjącej w Bensie.

W Sidamo wciąż korzysta się z tradycyjnych metod uprawy i większość prac na plantacji jest wykonywana ręcznie z dbałością o każdy owoc. Uprawy są organiczne, a farmerzy stawiają na nawozy ekologiczne, czerpiąc z miejscowego klimatu.

Nasza Etiopia powstała w wyniku obróbki naturalnej z użyciem stosunkowo młodej metody – fermentacji beztlenowej. Przebiega ona w specjalnie do tego stworzonych, szczelnie zamkniętych workach GrainPro i trwa od 18 do 24 godzin. W pozbawionym tlenu środowisku fermentację przejmują bakterie żywiące się dwutlenkiem węgla, a uzyskana w procesie kawa jest bogatsza o nuty niemożliwe do uzyskania w fermentacji tlenowej. Dzięki tej metodzie z jednego rodzaju ziaren można uzyskać kawy o różnej sensoryce, zmieniając wyłącznie rodzaj przeprowadzających fermentacji mikrobów. Po zakończeniu procesu kawę rozkłada się na podniesionych stołach, gdzie schnie na słońcu przez 2 do 3 tygodni.

Powiedzieć, że w tej kawie dużo się dzieje, to mało! Poczujesz w niej słodycz gumy balonowej oraz naturalniejszą liczy i winogron. Wyraźne są również nuty wanilii, które podbijają wrażenie słodkości i łagodzą kwasowość, co ładnie równoważy smak kawy. Tak naprawdę każda z pierwszych degustacji tej Etiopii zwracała naszą uwagę na inny element jej złożonej sensoryki. Spróbuj i daj nam znać, co czujesz!

Kraj: Etiopia
Region: Sidamo, Bensa
Wysokość upraw: 1.860 – 1.990 m n.p.m.
Odmiany: Heirloom
Kawa do: dripa, v60, Kality, Aeropress, French press, moccamaster, itp.

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Etiopia Bensa”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Może spodoba się również…

  • Kawa ziarnista , Alternatywa

    Tanzania Mwambogolo

    Niektórzy kłócą się o rodzynki w serniku – my zapewniamy, że ich nuty w kawie to strzał w dziesiątkę. Spróbuj naszej Tanzanii i przekonaj się sam!

    Profil sensoryczny: Rodzynki w czekoladzie, nektarynka, nugat

    Obróbka: Washed

    Data palenia: 02.09.2022 r

  • Kawa ziarnista , Alternatywa

    Bass Brew – filter blend

    Głęboka w smaku, ale dyskretna. Zagra dobrze w każdym towarzystwie. Oto nasza Bass Brew!

    Profil sensoryczny: Kakao, orzech laskowy, nektarynka

    Obróbka: Natural / Washed

    Data palenia 250g:
    02.09.2022 r
    Data palenia 1000g: 15.09.2022 r

  • Kawa ziarnista , Alternatywa

    Kolumbia Las Brisas

    Kawa z Kolumbii, a smak z Karaibów – nie żartujemy! W pierwszym łyku poczujesz dojrzały ananas i mocne rumowe aromaty, a wraz z drugim łykiem delikatne nuty kokosa. Dla nas to kofeinowa wersja piña colady. Ostrzegamy, pijąc ją, można się rozmarzyć!

    Profil sensoryczny: Piña colada! Ananas, rum, kokos

    Obróbka: Natural

    Data palenia: 02.09.2022 r