Etiopia Duromina – alternatywa

48.00

Świetna Etiopia z wyraźną nutą moreli, delikatną kwasowością i przyjemną, herbacianą słodyczą. Smakuje jak Morelowy Earl Grey

Kraj: Etiopia
Region: Agaro / Jimma
Obróbka: Myta
Wysokość upraw: 1800-2000 m n.p.m.
Odmiany: Heirloom
Profil sensoryczny: Morela, limonka, herbata earl grey
Przeznaczenie: alternatywa

Masa netto: 250g

Data palenia: 14.11.2019

 

Opis

Uprawa

Kooperatywa Duromina została utworzona w 2010r przez 113 rolników nieopodal Miasta Agaro, region Jimma. Motywacją rolników do stworzenia kooperatwy była zmiana sposobu postrzegania kawy pochodzącej z okolicy (Djimma grade 5) znanej z niskiej jakości i ceny, oraz podniesienie jakości życia mieszkańców poprzez produkcję i sprzedaż najlepszych kaw. Odzwierciedla to nazwa kooperatywy, która w lokalnym języku oznacza „wzbogacić się”. Duromina należy do związku kooperatyw Kata Muduga, która od kilku lat konsekwentnie generuje najwyższe ceny płacone rolnikom, wspierając największe i najlepsze kooperatywy produkujące kawę w Etiopii. Powstanie kooperatywy zostało wsparte przez fundacje Billa i Mellindy Gates Technoserve Coffee Initiative, której celem w Etiopii jest podwojenie PKB 1 miliona rolników.

Szczegóły obróbki

Stacja obróbki w Durominie stosuje tradycyjną Etiopską metodę obróbki mokrej. Kawa po zebraniu wrzucana jest do tanków, w których niedojrzałe owoce unoszą się na powierzchni wody (floaters) i są oddzielane od dojrzałych, leżących na dnie zbiornika. Dodatkowo owoce przechodzą wizualną ocenę i selekcję. Skórka i część miąższu owoców jest usuwana w depulperze, po czym kawa trafia do zbiorników fermentacyjnych na 36-72h. W tym czasie woda w zbiornikach jest wymieniana 3 krotnie. Gdy fermentacja rozluźni miąższ w wystarczającym stopniu, owoce są wpuszczane do specjalnych koryt, w których pracownicy stacji przesuwając kawę płuczą ją pozbywając się resztek miąższu i pozostałych floatersów oraz rozdzielają ją ze względu na gęstość (=jakość). Kawa najwyższej jakości spędza dodatkowe 8-12h w zbiornikach z wodą.

Suszenie

Mokra kawa w partchmencie trafia na na stoły, na których nadmiar wody swobodnie odpływa a pracownicy po raz kolejny przebierają ją i usuwają ziarna z defektami, co jest znacznie łatwiejsze gdy kawa jest wciąż mokra. Następnego dnia przenoszą ja na stoły, na których kawa schnie do 12 dni w czasie których jest regularnie przewracana aby zapewnić równomierne schnięcie i uniknąć defektów. Po osiągnięciu odpowiednio niskiego poziomu wilgotności kawa w partchmencie jest przechowywana w magazynie dopóki kooperatywa nie znajdzie na nią kupca.

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Etiopia Duromina – alternatywa”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *