Gwatemala Palo Blanco – 250g – aleternatywa – uprawa organiczna

48.00

Zdobądź 480 punktów kupując ten produkt.

Kawa z uprawy organicznej o wysokiej miodowo-migdałowej słodyczy przełamanej lekką kwasowością żółtej mirabelki.

Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango, Aldea Chichinabaj
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: 1.550 – 1950 m n.p.m.
Odmiany: Catuai, Caturra

Profil sensoryczny: mirabelka, magnolia, miód, migdał
Przeznaczenie: alternatywa

Masa netto: 250g

Data palenia: 06.10.2020 r

Opis

Huehuetenango jako region znany jest z musującej kwasowości i wyraźnych nut owocowych. Po raz drugi w naszej palarni zawitają ziarna od farmera z Gwatemali, Ivana Ovalle, który skupia się na tym, aby wybierać jak najdojrzalsze owoce kawowca wg skali Brixa oraz zmniejszać ilość wody zużywanej w procesie obróbki. Po precyzyjnym zbiorze owoce przeszły przez ecopulper, suchą fermentację przez 36-48 godzin, mycie i suszenie na patio przez 1,5-2 dni. Ostatnie suszenie trwa ok. 6 dni w szklarni, pod przykryciem plastikowego płótna.

Organiczny certyfikat tej kawy to przede wszystkim zmniejszona ekspozycja na chemiczne środki. Profituje to nie tylko naturze, lecz również farmerom, i oznacza zwiększoną irygację ziemi, poprawę jej jakości i zredukowanie erozji.

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Gwatemala Palo Blanco – 250g – aleternatywa – uprawa organiczna”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *