Gwatemala Palo Blanco – espresso – uprawa organiczna

40.00145.00

Zdobądź 400 - 1450 punktów kupując ten produkt.

Kawa z uprawy organicznej o średnio wysokiej karmelowo-nugatowej słodyczy i średnio wysoką kwasowością nektarynki.

Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango, Aldea Chichinabaj
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: 1.550 – 1950 m n.p.m.
Odmiany: Catuai, Caturra
Profil sensoryczny: nektarynka, karmel, nugat, winogrono
Kawa do: espresso, ekspresu ciśnieniowego, french press

Data palenia: 08.01.2021 r

Wyczyść

Opis

Kiedy pijemy tę Gwatemalę, myślami wędrujemy na wysokie, skąpane w słońcu wzgórza prowincji Huehuetenango. To właśnie z położonej niemal 2000 m n.p.m. plantacji pochodzą gatunkowe ziarna kawy SHB (Strictly Hard Bean), które charakteryzuje większa twardość oraz wyjątkowe aromaty.

Właściciel farmy, Ivan Ovalle, już od ponad dekady udoskonala metody obróbki na swojej plantacji z myślą o zrównoważonym rozwoju. Ovalle przykłada równie dużą wagę do jakości owoców. Szkoli swoich pracowników, jak rozpoznawać te najbardziej dojrzałe, by uzyskać wiśnie o najwyższej zawartości cukru.

Po oczyszczeniu z miąższu ziarna poddaje się 48-godzinnej suchej fermentacji. Po tym czasie kawa w parchmencie jest płukana, a następnie suszona – najpierw na patio, później pod szklarnią na stołach. Łączny czas suszenia ziaren wynosi około 8 dni. Przez kolejne 30-45 dni kawa jest przechowywana na farmie skąd trafia do suchego młyna w Escuintli.

W naszej Gwatemali naturalna słodycz owoców i charakterystyczna dla zbiorów z regionu Huehuetenango kwasowość odbijają się w filiżance karmelowymi nutami oraz aromatami nektarynki i winogron. Tę kawę najlepiej przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym, smaczna wyjdzie również parzona we french pressie.

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g, 1000g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Gwatemala Palo Blanco – espresso – uprawa organiczna”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *