Indie Hoysala – 250g – alternatywa

42.00

Zdobądź 420 punktów kupując ten produkt.

Idealna kawa na jesienno zimowy okres. Niezwykle przyjemne połączenie delikatnej kwasowości i słodyczy pieczonego jabłka dopełnione karmelem oraz delikatną nutą skórki pomarańczy i kardamonu.

Kraj: Indie
Region: Chikmagalur / Karnataka
Obróbka: Semi washed
Wysokość upraw: 930 m n.p.m.
Odmiany: Bourbon, Catuai, S795, Sarchimor

Profil sensoryczny: Pieczone jabłko, karmel, pomarańcza, kardamon

Kawa do: dripa, v60, Kality, Aeropress, Gabi, French press, moccamaster, itp.

Masa netto: 250g

Data palenia: 24.11.2021 r

Wyczyść

Opis

Wysokiej jakości kawa z Indii jest wyjątkowo rzadko spotykana. Tym bardziej cieszymy się że udało nam się ją zdobyć. Warto spróbować. Jej profil smakowy idealnie wpisuje się w jesienno zimową aurę.

Nazwa plantacji pochodzi od Dynastii Hoysala założonej w tym rejonie w X wieku. Kawa uprawiana jest na niej od 1920 roku, a od trzech pokoleń znajduje się w rękach jednej rodziny poświęcającej wiele uwagi i czasu aby osiągnąć jak najwyższą jakość.

Owoce są zbierane ręcznie, a partie z każdego dnia i odmiany są obrabiane osobno. Plantacja posiada własną stację obróbki gdzie zebrane owoce są wstępnie sortowane ręcznie oraz dwukrotnie poprzez floating. Z owoców ściągana jest skórka, po czym ziarna wraz z miąższem trafiają na specjalne, oddychające maty na których schną w promieniach słońca. Wysuszona kawa trafia do jutowych worków a następnie do dobrze wentylowanych magazynów gdzie odpoczywa przez 30-45 dni. Ostatnim etapem jest suchy młyn w którym usuwa się partchment i pakuje kawę do eksportu.

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Indie Hoysala – 250g – alternatywa”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *