Kenya Kiandu – alternatywa

53.00

Wyjątkowa kawa z Kenii o nietypowym dla tego rejonu i odmiany, profilu sensorycznym. Nie znajdziesz w niej porzeczki i pomidora, zaskoczy Cie soczystość pomarańczy, delikatna słodycz i nuty rabarbaru i lemon curd.

 

Kraj: Kenia
Region: Nyeri
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Odmiany: SL-28, SL-34, Ruiru 11
Profil sensoryczny: pomarańcza, rabarbar, lemon curd
Przeznaczenie: Alternatywa
Masa netto: 250 g

Data palenia: 30.10.2019

Opis

Kiandu jest jedną z 7 stacji obróbki, należących do Kooperatywy Mutheka w regionie Nyeri znanym z intensywnych i złożonych kaw wysokiej jakości. Rolnicy dostarczają zebrane owoce do stacji Kiandu, gdzie poddawane są tradycyjnej kenijskiej obróbce. Owoce są sortowane wg stopnia  dojrzałości i jakości, a następnie obrabiane osobno. Wiśnie trafiają do depulpera, po czym fermentują w zbiornikach z wodą przez około 24 h. Dalej – są spłukiwane w kanałach, gdzie sortuje się je raz jeszcze wg gęstości ziaren, a dopiero potem moczy się je przez kolejne 24 h. Suszenie odbywa się na podniesionych stołach i trwa 10 dni.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Kenya Kiandu – alternatywa”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *