Kolumbia El Rosal – alternatywa

64.00

Zdobądź 640 punktów kupując ten produkt.

Na pierwszym planie jest soczysta pomarańcza, a zaraz po niej słodka kandyzowana mandarynka i marakuja. Śmiemy twierdzić, że właśnie tak smakuje słońce!

Kraj: Kolumbia
Region: Huila
Obróbka: Fully Washed
Wysokość upraw: 1.650  m n.p.m.
Odmiany: Tabi
Profil sensoryczny: Pomarańcza, kandyzowana mandarynka, marakuja
Kawa do: dripa, v60, Kality, Aeropress, French press, moccamaster, itp.
Data palenia: 18.05.2022 r

Wyczyść

Opis

Ta kawa to płynąca energia i nie jest to wyłącznie zasługa kofeiny. Poczujesz w niej nowość, dużo słońca i soczystość dojrzałych kolumbijskich owoców.

Nasza Kolumbia El Rosal to Tabi, czyli stosunkowo nowa arabika powstała w wyniku krzyżówki odmian Typica, Bourbon oraz Timor. „Tabi” w kolumbijskim dialekcie oznacza „dobry”, co odnosi się do wysokiej jakości i odporności tej odmiany kawowców. Nie jest jednak przypadkiem, że Tabi szybko zyskała popularność w świecie kaw speciality.

El Rosal pochodzi z młodej plantacji Wilmera Cubillosa. Wilmer pragnie, aby Tabi stała się powszechnie znana i na stałe zagościła w domowych i kawiarnianych kawowych menu.

Owoce najpierw przez 18 godzin fermentują w workach, po czym odbywa się ich depulping. Tak przygotowana kawa trafia do basenów fermentacyjnych, które u Wilmera są pokryte specjalną powłoką, by ziarna nie przesiąkły żadnymi obcymi zapachami. Po 6 godzinach kawa jest płukana w czystej wodzie i tak oczyszczona trafia do suszenia.

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Kolumbia El Rosal – alternatywa”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.