Meksyk el Buho – espresso

44.00159.00

Zdobądź 440 - 1590 punktów kupując ten produkt.

Do tej kawy zainspirował nas kolorowy Meksyk, pełen smaków, zapachów i… magii. Wszystko to odnajdziesz również w filiżance el Buho.

Profil sensoryczny: marakuja, miód, melasa
Obróbka: Washed

Data palenia 250g: 15.09.2022 r
Data palenia 1000g: 26.09.2022 r

Opis

„El buho” w Meksyku znaczy „sowa”. Według legend Majów to tajemnicze leśne zwierzę potrafiło rzucać na ludzi urok, dzięki któremu odbywali oni podróż w głąb swojej duszy. Nie gwarantujemy, że z naszą kawą zawędrujesz tak daleko, ale zapewniamy, że każda jej filiżanka będzie smaczną przygodą!

Ziarna el Buho przywędrowały do nas z najwyższych wzgórz magicznego Los Altos znajdującego się w stanie Chiapas. Położone na wysokości od 1500 do 3000 m n.p.m. miasto słynie z bogatej historii, a otaczające je wzgórza i doliny wypełnia wiele gatunków egzotycznych zwierząt i roślin. Niezwykłość tego miejsca tkwi również w jego społeczności. Region zamieszkują Tzeltales – potomkowie Majów, najwięksi kontynuatorzy miejscowych tradycji.

W Meksyku kawowce rosną w cieniu większych drzew, dzięki czemu owoce dojrzewają wolniej. Na plantacji Los Antos nie korzysta się ze sztucznych nawozów, a cała uprawa jest podporządkowana miejscowemu mikroklimatowi. Gotową kawę uzyskuje się w wyniku obróbki mokrej – wstępnie oczyszczone owoce fermentują, a po drugim myciu i dokładnym przebraniu trafiają do suszenia na słońcu.

Napar z El Buho jest wyraźnie owocowy i słodki. Poczujesz w nim charakterystyczną dla Ameryki Południowej kwaskowatą marakuję i słodką melasę oraz delikatne nuty miodu. Całość zespala przyjemna, aksamitna tekstura.

Kraj: Meksyk
Region: Los Altos
Wysokość upraw: 1.600 – 1.850 m n.p.m.
Odmiany: Caturra, Bourbon, sarchimore

 

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g, 1000g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Meksyk el Buho – espresso”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.