Rwanda Fugi – alternatywa – 250g

46.00

W smaku wyraźna czarna herbata z cytryną, po przestygnięciu pojawia się delikatny różany aromat i kwiatowa słodycz.

Kraj: Rwanda
Region: Nyaruguru
Obróbka: Washed
Wysokość upraw: 1550-1850 m n.p.m.
Odmiany: Red Bourbon
Profil sensoryczny: Róża, czarna herbata z cytryną
Przeznaczenie: alternatywa

Masa netto: 250g

Data palenia: 28.03.2020 r

Opis

Farmy w Rwandzie zwykle są dość małe (to około 250 drzew) i obsadzone są na zmianę z kukurydzą czy ziemniakami. Zbiory to ręczna robota. Około 70% pracy manualnej nad tą kawą to sortowanie. Wiśnie najpierw fermentują na sucho przez 12 godzin, potem moczone są w wodzie przez 8 godzin. Usuwany jest miąższ, a ziarno sortuje się według jakości, po czym suszone jest przez 33 do 40 dni. Powolne suszenie ma wpływać na dłuższy czas życia zielonego ziarna oraz lepszy smak kawy niż tej, której ziarna suszone są trzy razy krócej.

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Rwanda Fugi – alternatywa – 250g”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *