Rwanda Kayumbu – 250g

39.00

Zdobądź 390 punktów kupując ten produkt.

Dobrze zbalansowana kawa o wysokiej herbacianej słodyczy i cytrynowo jabłkowej kwasowości z delikatnym różanym tłem.

Kraj: Rwanda
Region: Kamonyi
Obróbka: Fully Washed
Wysokość upraw: 1.600-2.100 m n.p.m.
Odmiany: Bourbon, Jackson
Profil sensoryczny: Czarna herbata, cytryna, jabłko, róża

Data palenia: 02.06.2021 r

Opis

Stacja obróbki Kayumbu została zbudowana przez Armię Rwandy, a od 2013 roku znajduje się w rękach Rwacof, która współpracuje z ponad tysiącem farmerów dostarczających do stacji swoje zbiory. Po zakupie owoców pracownicy stacji sortują je pod względem jakości poprzez floating oraz ocenę wizualną. Kawa następnie trafia do depulpera, który usuwa 80% miąższu. Kawa w partchmencie fermentuje się przez10h, płucze w czystej wodzie i suszy na stołach. W trakcie suszenia kawa przechodzi kolejną kontrolę jakości. Rwacof dba o lokalną społeczność, prowadzi szkolenia dla farmerów i wypłaca bonusy po sprzedaniu gotowych ziaren.

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g, 1000g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Rwanda Kayumbu – 250g”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *