Opis
To nasza kolejna propozycja dla wielbicieli rwandyjskich smaków, tym razem wypalana pod ekspres. Jest równie wyrazista co pozostałe, ale gra zupełnie inne nuty!
Mabanza to bliska siostra naszej soczystej Rwandy Kopakamy. Ziarna obu tych kaw pochodzą z plantacji kooperatywy Kopakama położonych nad wodami rozległego jeziora Kiwu i dwóch największych afrykańskich rzek – Nilu i Kongo. Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym, region słynie nie tylko z uprawy kawy, ale również jakościowych herbat.
Uprawa kawy w Kopakamie jest w pełni organiczna, a podczas obróbki korzysta się głównie z tradycyjnych metod. Zebrane owoce są depulpowane, a następnie przez dwie doby fermentują na słońcu. Trzeciego dnia kawę przenosi się do zbiorników z wodą, gdzie jest płukana i moczona. Przebrany mokry parchment najpierw trafia na zakryte podniesione stoły, a na końcu jest suszony w słońcu.
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.