Rwanda Mabanza – espresso

40.00139.00

Zdobądź 400 - 1390 punktów kupując ten produkt.

Ta Rwanda podobnie jak nasza Kopakama ma dużo słodyczy, jednak przeważa u niej zbalansowana kwasowość. Poczujesz w niej przede wszystkim mirabelkę, której wrażenie wkrótce przełamią nuty czekolady i karmelu.

Kraj: Rwanda
Region: Karongi
Obróbka: Semi-Washed
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiany: Bourbon, Jackson

Data palenia 250g: 25.05.2022 r
Data palenia 1000g: 18.05.2022 r

Wyczyść

Opis

To nasza kolejna propozycja dla wielbicieli rwandyjskich smaków, tym razem wypalana pod ekspres. Jest równie wyrazista co pozostałe, ale gra zupełnie inne nuty!

Mabanza to bliska siostra naszej soczystej Rwandy Kopakamy. Ziarna obu tych kaw pochodzą z plantacji kooperatywy Kopakama położonych nad wodami rozległego jeziora Kiwu i dwóch największych afrykańskich rzek – Nilu i Kongo. Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym, region słynie nie tylko z uprawy kawy, ale również jakościowych herbat.

Uprawa kawy w Kopakamie jest w pełni organiczna, a podczas obróbki korzysta się głównie z tradycyjnych metod. Zebrane owoce są depulpowane, a następnie przez dwie doby fermentują na słońcu. Trzeciego dnia kawę przenosi się do zbiorników z wodą, gdzie jest płukana i moczona. Przebrany mokry parchment najpierw trafia na zakryte podniesione stoły, a na końcu jest suszony w słońcu.

Informacje dodatkowe

Masa netto:

250g, 1000g

Mielenie

Ziarno, French press – 8, Drip -7, Aeropress – 6, Kawiarka – 4, Zalewajka – 4, Espresso – 2

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Napisz pierwszą opinię o „Rwanda Mabanza – espresso”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.