Sumatra Kerinci – alternatywa – 250g

49.00

Rzadko spotykana kawa o złożonym profili smakowym, w którym odnajdziesz słodycz jeżyn leśnych, aromat bzu i kwasowość pigwy.

Kraj: Sumatra
Region: Kerinci Gunung Tujuh
Obróbka: Honey
Wysokość upraw: 1500 m n.p.m.
Odmiany: Sigarar Utang, Andung Sari
Profil sensoryczny: Jeżyna, dziki bez, pigwa
Przeznaczenie: alternatywa

Masa netto: 250g

Data palenia: 30.03.2020 r

Opis

Sumatra jest szóstą pod względem powierzchni wyspą świata i należy w całości do Indonezji. Farmy na Sumatrze są w większości niewielkie (0,5-2,5ha) a głównym źródłem ich przychodów jest kawa. Kooperatywa Koerintji Barokah Bersama, z której pochodzi ta kawa zrzesza 250 osób, żyjących i uprawiających ziemię u stóp góry Kerinci – wulkanu, otoczonego bujną roślinnością czerpiącą korzyści z żyznej gleby wulkanicznej.

Owoce kawowca są zbierane ręcznie, pulpowane bez użycia wody i przenoszone bezpośrednio na podniesione stoły, w tunelach chroniących przed deszczem i nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Suszenie trwa około 20 dni, po których usuwa się partchment i następuje ręczne sortowanie

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Sumatra Kerinci – alternatywa – 250g”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *