Sumatra Kerinci Natural – 250g

(1 opinia klienta)

49.00

Zdobądź 490 punktów kupując ten produkt.

Słodka, bardzo dobrze zbalansowana kawa. W aromacie dominują jeżyny i czarny bez. Jeżynowa słodycz i kwasowość pigwy.

Kraj: Sumatra
Region: Kerinci Gunung Tujuh
Obróbka: Natural
Wysokość upraw: 1.400 – 1.700 m n.p.m.
Odmiany: Red Bourbon
Profil sensoryczny: Jeżyna, czarny bez, pigwa

Data palenia: 09.04.2021 r

Opis

Sumatra jest szóstą pod względem powierzchni wyspą świata i należy w całości do Indonezji. Farmy na Sumatrze są w większości niewielkie (0,5-2,5ha) a głównym źródłem ich przychodów jest kawa. Kooperatywa Koerintji Barokah Bersama, z której pochodzi ta kawa zrzesza 250 osób, żyjących i uprawiających ziemię u stóp góry Kerinci – wulkanu, otoczonego bujną roślinnością czerpiącą korzyści z żyznej gleby wulkanicznej. Owoce kawowca są zbierane ręcznie, pulpowane bez użycia wody i przenoszone bezpośrednio na podniesione stoły, w tunelach chroniących przed deszczem i nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Suszenie trwa około 20 dni, po których usuwa się partchment i następuje ręczne sortowanie

Dodatkowe informacje

Masa netto:

250g, 1000g

1 opinia dla Sumatra Kerinci Natural – 250g

  1. gaulpawel

    Rewelacja! Jest malinowo i kremowo , lekka gorzka czekolada na finiszu. Przypomina mi Etiopia Hambela , której już dawno tu nie widziałem.

Zdobądź 500 MyBeans za recenzje tego produktu!
Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *